13.4.14

Yalancı Keşkül


Tarif defterimde "yalancı keşkül" adıyla yer alan bu tatlı bizim ailede çok beğeniliyor.Ben orjinal tarife bir iki ekleme yaptım.Umarım sizde beğenirsiniz.
MALZEMELER
  • 1 litre süt
  • 2 kaşık dolusu un
  • 1 yumurta sarısı
  • 7 kaşık şeker
  • 3/4 su bardağı çekilmiş badem veya hindistan cevizi
  • 1 poşet vanilya
YAPILIŞI
  • Sütün 1 bardağını ayırıp kalan kısmı ocağa koyun.
  • Diğer yanda şeker, un ve yumurta sarısını ayırdığınız süt ile çırpın.
  • Ocakta kaynayan sütünüze bu karışımı yavaş yavaş karıştırarak ekleyin. 3-5 dk. kaynatın.
  • Son olarak bademlerinizi veya hindistan cevizini de ekleyip ocağı söndürün.
  • Tatlıyı kaselere paylaştırın.Hindistan cevizi, çikolata sosu, dondurma vs. ile süsleyip servis yapın

Pizza


Bloğumu açtıktan sonra bu pizzayı yaklaşık 5-6 kez yaptım.Fakat fotoğrafını çekmek kısmet olmadı.Genelde mayalı yaptığım halde bir kaç seferdir kabartma tozu ile deniyorum ve margarin yerine sıvı yağ kullanıyorum.Misafirlerimde ev halkıda son derece beğeniyorlar.
Bu pizzayı pazar sabahı oğlum için yaptım.Bu arada ben pizzayı masaya aldığımda oğlum, eşim ve kızım hemen sofraya oturdular.Aralarında şöyle bir diyalog geçti. Ben çok güldüm:)))
Oğlum: Anne yeter bu kadar fotoğraf yiyelim artık!!
Eşim: Dur oğlum biraz daha bekleyelim zaten son kullanma tarihi geçecek !! :))
Neyseki son kullanma tarihi geçmeden yedik.Siz siz olun, pizzanızı ulu orta yerde fotoğraflamayın..

      

MALZEMELER
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt (ince belli olmasın)
  • 1 çay fincanı sıvı yağ
  • 1 kabartma tozu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3 çay fincanı +1 kaşık un

ÜST MALZEME
  • 1 kaşık salça veya 2 kaşık ketçap
  • 2 adet domates (küp doğranmış)
  • 2-3 adet çarliston biber veya sivri biber (ikiye bölüp ince kıyılmış)
  • 2 adet salatalık turşusu (küp doğranmış)
  • 200 gr. salam (jülyen doğranmış)
  • 100 gr. kaşar peynir veya mozarella peyniri

YAPILIŞI
  • Yumurta, sıvı yağ, yoğurt ve tuzu karıştırın.Kabartma tozunu un ile birlikte ekleyip hamur yapın
  • Hamuru yuvarlak borcam tepsiye yayıp, kenarlarını içe doğru kıvırın.tekrar hamuru tepsinin boyunda genişletin.
  • Salçayı 2 kaşık su ile karıştırıp, hamurun üzerine yayın.Sırayla; domatesleri, biberleri, turşuyu ve salamları üzerine döşeyin.
  • Pizzayı 200 C de ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.Fırından çıkarıp kaşar peyniri serpin ve tekrar fırınlayın.Kaşar eridiği gibi kızarmasına izin vermeden fırından alıp servis yapın.
  • Bizim ailede baharat sevilmediği için kullanmadım.Siz istediğiniz baharatı kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca bu tarif iki ölcek yapıldığında dikdörgen fırın tepsisine tam geliyor..

Erişte

ERİŞTE

Yufkaları sacta pişirdikten sonra özel erişte bıçağı ile kesip kurutuyoruz.Arzuya göre tencerede  yada fırında kızartarak servise alıyoruz.
Bu şekilde yapılan gürcü eriştesi.Diğerini daha sonra sizlerle paylaşacağım.

YAPILIŞI
  • Erişteleri kızarana kadar fırınlayın.Soğuyunca kevgire alın.Kevgiri başka bir tencere üzerine oturtup, eriştelerin üzerine her yeri ıslanacak şekilde kaynar su gezdirin.Üzerine bir kapak kapatıp erişteler alttaki suyun buharı ile demlenene kadar bekleyin.
  • Tereyağı kızdırıp eriştelerin üzerine gezdirin ve servise alın.



Diblama


Malzemeler:
  • 5-6 adet kuru yufka
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1,5 su bardağı su
  • 1- 1,5 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

Yapılışı:
  • Tereyağı tencerede eritin.Suyu ve şekeri ileve edip 5 dk. kadar kaynatıp, cevizleri ekleyin ve ocaktan alın.
  • Yufkaları tek tek tepsiye alıp, sıcak şuruptan heryeri ıslanacak şekilde üzerlerine gezdirin.
  • Yufkaların yumuşamasını bekleyip dilimleyerek yada tak tek rulo şeklinde sararak servis yapın.

Not:Yufkalar süt ve su ile yapılan klasik hamurun oklava ile açılıp sac üzerinde pişirilmesi ile elde ediliyor.



Silor

Malzemeler:
  • Uygun bir tencereyi dolduracak miktarda kuru silor
  • 1 kaşık salça
  • 3 kaşık sıvı yağ
  • Tuz
  • 1 l. su
Üzeri için
  • 2 kaşık tereyağ
  • Pul biber, kırmızı toz biber veya nane
  • 1 kase sarmısaklı yoğurt
Yapılışı
  • Silorları kırmadan bir tencereye dizin.
  • Ayrı bir tencerede sıvı yağda salçayı biraz kavurup, 1 litre kadar su ve tuz ekleyip kaynatın.
  • Kaynayan salçalı suyu silorlarınız üst hizasına çıkacak kadar doldurup, kısık ateşte kapağı kapalı olarak 15 dk. pişirin.
  • Pişen silorlarınızı servis tabağına alıp, üzerine sarmısaklı yoğurt ve kızdırılmış kırmızı biberli tereyağ (biber yerine nanede olabilir) gezdirip sıcak olarak servise alın.
Not:Silorlar, süt ve su ile hazırlanmış klasik hamurun sac üzerinde pişirilip tek tek rulo şeklinde sarılıp uygun boylarda kesilmesi ve fırında kurutulması ile elde ediliyor.


Susamlı Simit

Tuzlu çeşitleri çok sevmiyor olmama rağmen, bu simitin  benim için özel bir yeri var.Tuzlu kurabiyeler arasında karar veremiyorsanız birde bunu deneyin derim. Nefis kokulu ağızda dağılan simitlerimi çok beğeneceğinizden eminim.

MALZEMELER
  • 1 paket yumuşak margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta (beyazını üzeri için ayırın)
  • 1 poşet kabartma tozu
  • 4-4,5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 çay bardağı susam(üzeri için)

YAPILIŞI
  • Malzemeleri hamur kabı içinde karıştırıp en son un ve kabartma tozunu ekleyin.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  • Hamurdan küçük parçalar alıp simit şekli verin ve önce yumurta akına, sonrada susama batırıp tepsiye dizin.
  • 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
  • Not:tarif hatırlamadığım bir yemek dergisinden.


Ayvalı Pilav

"Ayva ye" etkinliğini son anda hatırlayınca çok hızlı bir şekilde bu tarifi uygulayıp sayfama zorda olsa ekledim.Benden tam not alan bu tarifin, içinde yer aldığı yemek dosyasını yollayan sevgili arkadaşım Ece'ye ve Afife'ye teşekkürlerimi yolluyorum.


MALZEMELER
  • 400 gr. kuşbaşı doğranmış dana eti
  • 1 adet ayva
  • 3 adet küçük boy havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı kaynar su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz ve kimyon (ben kimyon kullanmadım)

YAPILIŞI
  • Pirinçleri yarım saat önceden sıcak suyla ıslatın.
  • Etleri düdüklü tencerede pişirip suyunu çekene kadar kavurun.
  • Diğer yanda yemeklik doğradığınız soğanı sıvı yağda kavurup halka şeklinde doğradığınız havuçlarıda ekleyip bir müddet daha kavurun.
  • Etleri ve dilim doğranmış ayvalarıda ekleyip kaynar suyu ilave edin.Bu şekilde ayvalar biraz yumuşayana kadar 5 dk. kadar kaynatın.
  • Bir kaç dilim ayvayı üstüne yerleştirmek için tencereden alın.
  • Suyunu süzüp yıkadığınız pirinci ve tuzu tencereye ekleyip kapağını kapatarak 20 dk. kadar kısık ateşte pişirin.
  • Pişen pilavı 10 dk. kadar dinlendirip servis tabağına ters çevirin.Bu işlemi rahat yapabilmeniz için benim gibi çelik tencere kullanmak yerine yapışmaz yüzeyli bir tencere kullanmanızı tavsiye ederim.

Haşhaşlı Kete


Geçtiğimiz günlerde annem arayıp teyzem ve kuzenlerim ile bana geleceğini söyleyince yumuşak bir tarif aramaya başladım.o esnada görümcemin yaptığı haşhaşlı keteler alıma gelince hemen arayıp tarifini aldım.Bir yandan keteleri yaparken bir yandan da, kızımla rolleri değişip anne kız oyunu oynamaya başladık.Doğrusu kızım bana kızım, kızım deyip bir şeyler anlatmaya çalışırken keteleri nasıl yaptığımı ve vaktin nasıl geçtiğini anlamadım.Keteler ise düşündüğümden çok daha lezzetliydiler.

MALZEMELER
  • 2 yumurta (sarıları ayrılacak)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı şeker(arzuya bağlı)
  • 2 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 1 küp yaş maya
  • 7 su bardağı un

İÇ MALZEME
  • 200 gr. haşhaş ezmesi
  • 300 ml. sıvı yağ
Haşhaşı yağ ile tamamen pütürsüz hale gelene kadar ezin.
YAPILIŞI
Mayayı suyun bir bardağı ile eritin.Yağ, yumurta beyazı, tuz, şeker ve su ile karıştırın.Unu ilave edip kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun.Hamurun üzerini kapatıp iki katına çıkana kadar mayalanmasını bekleyin.Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde  yapın.İlk yaptığınız bezeden başlayıp merdane ile bıçak sırtı kalınlığında açın.Haşhaşlı içten hamurun üzerine bir kaşık döküp yumurta fırçası ile .Rulo şeklinde katlayıp, böreği gibi dolayın.Bütün bezelere aynı işlemi uyguladıktan sonra gül şeklindeki hamurları bir kez daha merdane ile  . Bir kez daha aynı şekilde haşhaş sürüp gül şeklinde sarıp ucunu hafifçe alta kıvırın.Tepsiye  bir müddet daha kabarmasını bekleyin. 1 kaşık su ile karıştırdığınız  yumurta sarılarını sürün ve 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.