7.4.14

Ayva Muhallebisi


Mayhoş tatlardan hoşlananlar için ideal bir tatlı

MALZEMELER
  • 1litre vişne kompostosu
  • 2 adet küçük doğranmış ayva
  • 1oo gr. margarin veya tere yağ
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • Kompostonuzun şeker oranına göre gerekirse istediğiniz miktarda şeker(ben iki kaşık reçel kullandığım için 8 kaşıkta şeker ilave ettim)

YAPILIŞI
Kompostonun vişnelerini ayırıp ayva ile vişne suyunu ayvalar yumuşayana kadar pişirin.Toz şekeri de ilave edip ocağı söndürün.Ayrı bir tencerede erittiğiniz yağın içine unu ekleyip sararana kadar kavurun.diğer yanda kaynattığınız kompostodan yavaş yavaş una dökerek karıştırın.Bu şekilde 5 dk. kadar kaynatıp servis tabaklarına alın.
Ben ayva tanelerini kaselere orantılı paylaştırmadığım için fotoğrafta görünmüyorlar.Oldukça bol taneliylider oysa:)))
Afiyetle yemeniz dileğiyle..



Portakal Kabuğu Şekerlemesi

Artık portakal limon kabuklarını sakın atmayın.Çok lezzetli, pasta ve kurabiyelerinizde gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz şekerlemelere dönüşebiliyorlar çünkü.
Malzemeler
  • 2 adet portakal kabuğu
  • 1 su bardağı kadar seker
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
Yapılışı
Portakalları soyun ve kabukları jülyen doğrayın.
Üzerine çıkacak kadar su ile 5 dakika haşlayın.Suyunu süzüp, aynı işlemi kabukların acısı çıkana kadar, 3-4 kez tekrarlayın.
Haşlama işlemi tamamlanınca bir kevgire alıp suyunu tamamen süzün.
Süzülen kabukları tencereye alıp toz şekerini ve 1 çay bardağı suyu ekleyin.Portakal kabukları saydam hale gelene kadar kısık ateşte kaynatın.
Bu işlemin sonunda kabukları bir yağlı kağıt veya folyo üzerine dizip, bir gün kadar kurumasını bekleyin.
Son olarak şekerlemelerinizi pudra şekerine bulayarak muhafaza edin.
Ben boyutlarını biraz daha küçülttüm.Küçük küpler halinde doğradım.



Ev Açması


Yiyeceğiniz en güzel ev açması desem çok iddialı mı konuşmuş olurum bilmem ama bu benim düşüncem. Burada önemli olan sabredip aşamaları aynen uygulamak ve her seferinde hamurun kabarmasını beklemek.Aksi halde tel tel pişmiş bir açma yerine normal tuzlu bir poğaça kıvamında bir açmanız olur.

MALZEMELER
  • 2 yumurta (sarıları ayrılacak)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt--yoğurt veya su (herhangi birini kullanabilirsiniz)
  • 3/4  su bardağı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 küp yaş maya (1 bardak ılık suda eritilecek)
  • 6,5-7 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı mahlep (arzuya bağlı)

DİĞER MALZEME
  • 150 gr. yumuşak margarin
  • Susam, çörek otu vs.

YAPILIŞI
  • Malzemeleri karıştırıp en son unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yapı.Hamur leğenin kenarından ayrılmaya başladığı gibi un eklemeyi kesin.
  • Hamurun üzerini örtüp, ılık bir yerde hamurun iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp avucunuzda biraz açın ve içine 1 çay kaşığı kadar margarin koyup poğça gibi kapatın.
  • Tepsideki hamurları ılık bir yerde tekrar kabarana kadar bekletin.
  • Daha sonra poğaça şeklindeki bu hamurları elinize alıp, içindeki margarini dışarı taşırmadan uzatın ve iki ucundan tutup ters yönlere doğru bükün.
  • Büktüğünüz hamurun uçlarını üst üste gelecek şekilde bir ucunu alta diğerini üste doğru yapıştırın.
  • Yapım aşaması tamamlanan açmalarınızı seyrek aralıklarla fırın tepsisine dizip, tekrar kabarması için bir müddet daha bekleyin.
  • En son üzerine 1 tatlı kaşığı su ile karıştırdığınız yumurta sarılarını yumuşak bir fırça yardımı ile narince sürüp susam veya çörek otu serpin.
  • 200 derecede ısıtılmış fırında 15 -20 dk. pişirin
  • Fırınınızı mümkünse fansız ayarda kullanın.Fan açmaların kurumasına yol açabilir.

Profiterol

Profiterolün bizim ailede farklı bir ismi vardır.Seneler önce ilk kez yaptığımda oğlumun, bunların adını unutup "pröfesöröl" demesinden sonra, bu tatlıların adıda bizde böyle anılır oldu.Dr. oetkerin profiterolleri kadar güzeldiler açıkçası.Yinede bu konudaki yorumları size bırakıyorum.Ben sosunu hazır kakao sos kullandım fakat size dr.oetker in çikolata sosunu tavsiye ediyorum.
MALZEMELER
  • 1 su bardağı su
  • 50 gr. margarin
  • 3/4 su bardağı un
  • Bir tutam tuz
  • 2 yumurta
DOLGU KREMASI
  • Yarım litre süt
  • 2 kaşık tepeleme dolusu un
  • 1 paket vanilya
  • 50 gr. margarin
  • 5 kaşık şeker
ÇİKOLATALI SOS
  • 1 paket dr.oetker çikolata sos
  • 400 ml. süt
YAPILIŞI
  • Su tuz ve margarini bir tencerede kaynatın
  • Unu içine ekleyip hızlıca karıştırın
  • Bu şekilde bir kaç dakika kavurun.(Hamur helva kıvamında olacak)Ocağı söndürüp hamuru soğumaya bırakın
  • Soğumuş hamura yumurtaları tek tek ekleyip mikser ile çırpın ve krema torbasına doldurup tepsiye cevizden biraz daha küçük olacak şekilde aralıklı olarak sıkın.
  • 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dk. kadar pişirin.Piştiğinde hamurlar pembeleşmesi gerekiyor.Pişirme süresini fırınınıza göre artırabilirsiniz.
  • Hamurlar piştikten sonra 10-15 dk fırının kapağını hamurların sönmemesi için açmayın.
  • Diğer yanda sütten 1 çay bardağı ayırıp kalan kısmı kaynatın.
  • Ayurdığınız süte un ve şekeri karıştırıp kaynayan süte yavaşça karıştırarak ekleyin.Bir kaç dk. kaynatıp vanilya ve margarinide ekleyip mikser ile bir süre çırpın ve soğumaya bırakın.
  • Bu aşamada kremanın kabuklanmasını önlemek için arada karıştırın.
  • Soğuyan kremayı krema torbası ile soğuyan hamurların içine sıkın.
  • En üstüne hazırladığınız çikolata sosunu döküp servis yapın.

Büzgülü Baklava


Geçen bayram annemin menüsünde bu tatlı vardı.Benim yediğim ev baklavaları içinde nadide güzellerdendi.Bu hafta sonuda kurban bayramı için tatlımızı, annemin komşusu Serap Hanım ile yaptık.

MALZEMELER
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 kabatma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 4-4,5 bardak un

ŞERBETİ İÇİN
  • 5 su bardağı su
  • 6 su bardağı şeker
  • bir kaç damla limon suyu
  • Şerbeti 10 dk. kaynatıp limon suyunu katın ve ocaktan alın.

DİĞER MALZEME
  • 1 paket nişasta
  • Bir miktar un (açmak için)
  • 250 gr. ceviz
  • 250 gr. margarin veya tereyağ

YAPILIŞI
  • En üstteki malzeme ile yumuşak bir hamur yapıp 10 dk. kadar dinlendirin.
  • Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapın.
  • Nişastayı aynı miktarda un ile karıştırıp.Bununla bezeleri mümkün olduğu kadar açın.(parşömen kağıdı gibi olması gerekiyor)

  • Açtığınız hamuru gevşek bir şekilde oklavaya dolayıp, iki yandan ortaya doğru aşağıdaki gibi büzün.
  • Büzdüğünüz yufkayı kağıt üzerine bir elinizle ucundan tutarak açın.Bu arada büzgüleri bozmamaya dikkat edin.
  • Yufkayı bu şekilde biraz kuruması için 5-10 dk. bekletin.
  • Kenarlarını bıçak ile kesip düzeltin ve çıkan parçalarıda hamurun üzerine koyup cevizini serpin.
  • Yufkayı kağıdın iki ucundan tutup ortaya doğru kademe kademe katlayın.Bu işlemi karşılıklı iki taraftan ortaya doğru yapacaksınız.
  • Rulo şekline getirdiğiniz yufkayı 4 cm. kadar uzunlukta kesin.
  • Aşağıda gördüğünüz şekilde tepsiye sıralayıp bir gün bu şekilde bekletin.
  • Ertesi gün baklavanızın üzerine 1 paket mergarin veya tereyağ margarin karışımını döküp 180 dercede ağır ağır kızarana kadar pişirin.
  • Şerbeti ılık hale gelince tatlınızın üzerine dökün.Burada unutmamanız gereken her ikisininde ılık olmasıdır.
  • Bu ölçü ile yapılan hamurdan bir büyük birde yukarıda gördüğünüz gibi küçük bir tepsi çıkıyor.Tabiki yufkaları yeteri kadar büyük açmak şartı ile...
  • AFİYET OLSUN
  • Not: Gazete kağıdı kullanmanızı kesinlikle önermiyorum..Ben parşömen kullanıyorum.

Meyveli Tart



Meyveli tart hem yapımı kısa sürdüğü için hemde hafif ve leziz olduğunu düşündüğüm için genelde acil misafirler için sıkça yaptığım bir çeşit.
Elinizdeki herhangi bir meyveyi bu şekilde değerlendirebilirsiniz.Yada üzerine meyve koymadan çikolata hindistan cevizi vs. ile süsleyip ikram edebilirsiniz.
Hala bir tart kalıbınız yoksa büyük boy olanından hemen edinmenizi tavsiye ederim.
Vereceğim ölçüler büyük boy kalıp için (çap 28 cm)tam geliyor.

MALZEMELER
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 kahve fincanı süt
  • 2 kahve fincanı pudra şekeri
  • 4-5 fincan un (normal kek kıvamında olacak)
  •  2 yumurta
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya

ÜZERİ İÇİN
  • 1 poşet dr.oetker krem ole
  • 400 ml. süt
  • Arzuya göre meyve
  • 1 poşet tart jöle

YAPILIŞI
  • Hamur malzemelerini çırpın.
  • Margarin ile yağlayıp unladığınız tart kalıbına dökün ve  derecede ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.
  • Fırından çıkarınca ters çevirin.
  • Krem oleyi 400 ml. süt ile hazırlayıp tartın içine doldurun.
  • meyveleri üzerine dizip, üzerindeki tarife göre hazırladığınız tart jöleyi meyvelerin üzerine dökün.
  • Bir müddet buzdolabında bekletip servis yapabilirsiniz.