7.4.14

Ev Açması


Yiyeceğiniz en güzel ev açması desem çok iddialı mı konuşmuş olurum bilmem ama bu benim düşüncem. Burada önemli olan sabredip aşamaları aynen uygulamak ve her seferinde hamurun kabarmasını beklemek.Aksi halde tel tel pişmiş bir açma yerine normal tuzlu bir poğaça kıvamında bir açmanız olur.

MALZEMELER
  • 2 yumurta (sarıları ayrılacak)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt--yoğurt veya su (herhangi birini kullanabilirsiniz)
  • 3/4  su bardağı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 küp yaş maya (1 bardak ılık suda eritilecek)
  • 6,5-7 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı mahlep (arzuya bağlı)

DİĞER MALZEME
  • 150 gr. yumuşak margarin
  • Susam, çörek otu vs.

YAPILIŞI
  • Malzemeleri karıştırıp en son unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yapı.Hamur leğenin kenarından ayrılmaya başladığı gibi un eklemeyi kesin.
  • Hamurun üzerini örtüp, ılık bir yerde hamurun iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp avucunuzda biraz açın ve içine 1 çay kaşığı kadar margarin koyup poğça gibi kapatın.
  • Tepsideki hamurları ılık bir yerde tekrar kabarana kadar bekletin.
  • Daha sonra poğaça şeklindeki bu hamurları elinize alıp, içindeki margarini dışarı taşırmadan uzatın ve iki ucundan tutup ters yönlere doğru bükün.
  • Büktüğünüz hamurun uçlarını üst üste gelecek şekilde bir ucunu alta diğerini üste doğru yapıştırın.
  • Yapım aşaması tamamlanan açmalarınızı seyrek aralıklarla fırın tepsisine dizip, tekrar kabarması için bir müddet daha bekleyin.
  • En son üzerine 1 tatlı kaşığı su ile karıştırdığınız yumurta sarılarını yumuşak bir fırça yardımı ile narince sürüp susam veya çörek otu serpin.
  • 200 derecede ısıtılmış fırında 15 -20 dk. pişirin
  • Fırınınızı mümkünse fansız ayarda kullanın.Fan açmaların kurumasına yol açabilir.

Hiç yorum yok: