Geçen bayram annemin menüsünde bu tatlı vardı.Benim yediğim ev baklavaları içinde nadide güzellerdendi.Bu hafta sonuda kurban bayramı için tatlımızı, annemin komşusu Serap Hanım ile yaptık.
MALZEMELER
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı süt
- 1 yumurta
- 1 kabatma tozu
- 1 yemek kaşığı sirke
- 4-4,5 bardak un
ŞERBETİ İÇİN
- 5 su bardağı su
- 6 su bardağı şeker
- bir kaç damla limon suyu
- Şerbeti 10 dk. kaynatıp limon suyunu katın ve ocaktan alın.
DİĞER MALZEME
- 1 paket nişasta
- Bir miktar un (açmak için)
- 250 gr. ceviz
- 250 gr. margarin veya tereyağ
YAPILIŞI
- En üstteki malzeme ile yumuşak bir hamur yapıp 10 dk. kadar dinlendirin.
- Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapın.
- Nişastayı aynı miktarda un ile karıştırıp.Bununla bezeleri mümkün olduğu kadar açın.(parşömen kağıdı gibi olması gerekiyor)
- Açtığınız hamuru gevşek bir şekilde oklavaya dolayıp, iki yandan ortaya doğru aşağıdaki gibi büzün.
- Büzdüğünüz yufkayı kağıt üzerine bir elinizle ucundan tutarak açın.Bu arada büzgüleri bozmamaya dikkat edin.
- Yufkayı bu şekilde biraz kuruması için 5-10 dk. bekletin.
- Kenarlarını bıçak ile kesip düzeltin ve çıkan parçalarıda hamurun üzerine koyup cevizini serpin.
- Yufkayı kağıdın iki ucundan tutup ortaya doğru kademe kademe katlayın.Bu işlemi karşılıklı iki taraftan ortaya doğru yapacaksınız.
- Rulo şekline getirdiğiniz yufkayı 4 cm. kadar uzunlukta kesin.
- Aşağıda gördüğünüz şekilde tepsiye sıralayıp bir gün bu şekilde bekletin.
- Ertesi gün baklavanızın üzerine 1 paket mergarin veya tereyağ margarin karışımını döküp 180 dercede ağır ağır kızarana kadar pişirin.
- Şerbeti ılık hale gelince tatlınızın üzerine dökün.Burada unutmamanız gereken her ikisininde ılık olmasıdır.
- Bu ölçü ile yapılan hamurdan bir büyük birde yukarıda gördüğünüz gibi küçük bir tepsi çıkıyor.Tabiki yufkaları yeteri kadar büyük açmak şartı ile...
- AFİYET OLSUN
- Not: Gazete kağıdı kullanmanızı kesinlikle önermiyorum..Ben parşömen kullanıyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder