7.4.14

Büzgülü Baklava


Geçen bayram annemin menüsünde bu tatlı vardı.Benim yediğim ev baklavaları içinde nadide güzellerdendi.Bu hafta sonuda kurban bayramı için tatlımızı, annemin komşusu Serap Hanım ile yaptık.

MALZEMELER
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 kabatma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 4-4,5 bardak un

ŞERBETİ İÇİN
  • 5 su bardağı su
  • 6 su bardağı şeker
  • bir kaç damla limon suyu
  • Şerbeti 10 dk. kaynatıp limon suyunu katın ve ocaktan alın.

DİĞER MALZEME
  • 1 paket nişasta
  • Bir miktar un (açmak için)
  • 250 gr. ceviz
  • 250 gr. margarin veya tereyağ

YAPILIŞI
  • En üstteki malzeme ile yumuşak bir hamur yapıp 10 dk. kadar dinlendirin.
  • Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapın.
  • Nişastayı aynı miktarda un ile karıştırıp.Bununla bezeleri mümkün olduğu kadar açın.(parşömen kağıdı gibi olması gerekiyor)

  • Açtığınız hamuru gevşek bir şekilde oklavaya dolayıp, iki yandan ortaya doğru aşağıdaki gibi büzün.
  • Büzdüğünüz yufkayı kağıt üzerine bir elinizle ucundan tutarak açın.Bu arada büzgüleri bozmamaya dikkat edin.
  • Yufkayı bu şekilde biraz kuruması için 5-10 dk. bekletin.
  • Kenarlarını bıçak ile kesip düzeltin ve çıkan parçalarıda hamurun üzerine koyup cevizini serpin.
  • Yufkayı kağıdın iki ucundan tutup ortaya doğru kademe kademe katlayın.Bu işlemi karşılıklı iki taraftan ortaya doğru yapacaksınız.
  • Rulo şekline getirdiğiniz yufkayı 4 cm. kadar uzunlukta kesin.
  • Aşağıda gördüğünüz şekilde tepsiye sıralayıp bir gün bu şekilde bekletin.
  • Ertesi gün baklavanızın üzerine 1 paket mergarin veya tereyağ margarin karışımını döküp 180 dercede ağır ağır kızarana kadar pişirin.
  • Şerbeti ılık hale gelince tatlınızın üzerine dökün.Burada unutmamanız gereken her ikisininde ılık olmasıdır.
  • Bu ölçü ile yapılan hamurdan bir büyük birde yukarıda gördüğünüz gibi küçük bir tepsi çıkıyor.Tabiki yufkaları yeteri kadar büyük açmak şartı ile...
  • AFİYET OLSUN
  • Not: Gazete kağıdı kullanmanızı kesinlikle önermiyorum..Ben parşömen kullanıyorum.

Hiç yorum yok: