9.4.14

Cevizli Çörek

Ekmek makinesi almayı çok istediğim halde, haznesinin oldukça küçük olduğunu görünce almaktan vazgeçtim.Bu kararımın ne kadar isabetli olduğunu bu çöreği yaptığımda daha iyi anladım.
İlk görüşte ekmek makinesinde pişmiş hissini veren bu ekmeği dikdörtgen kek kalıbın içinde pişirdim.

MALZEMELER
  • 1 kg kepekli un + 3 kaşık beyaz un
  • 1 küp yaş maya
  • 750 ml. ılık su
  • 2 tatlı kaşığı tuz

İÇ MALZEME
  • 1 su bardağı kavrulup rondolanmış susam
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 2 tatlı kaşığı yeni bahar (olmazsa güzel olmaz)
  • Yaklaşık 1 su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI
  • Mayayı ılık suyun bir bardağında eritin.Unun ortasını havuz gibi açıp mayayı ve tuzu ilave edin.Kalan suyu azar azar ekleyip, bir yandan da hamuru yoğurun.Yoğurma işlemine hamur özleşene kadar devam edin.
  • Yoğurma işlemi biten hamurun üzerini örtüp ılık bir ortamda kabarmasını bekleyin.Hamur en az iki katı kabarmalı.
  • Daha sonra hamuru 2 parçaya bölün.Tezgahınızı bir miktar sıvı yağla yağlayın ve hamurun yarısını burada elinizle açın.Kalınlığı pizza tabanı kadar olacak.(yarım cm. kadar)
  • Açtığınız hamurun üzerine yeni baharın yarısını serpin.Onun üzerine de karıştırdığınız ceviz ve susamdan serpin ve hamuru kenarından başlayıp rulo şeklinde kıvırın.
  • Dikdörtgen kek kalınızın boyunda kestiğiniz hamuru kalıbın içine yerleştirin.Aynı işlemi diğer hamura da uygulayın.
  • Hamurların üzerini streç film ile kapatıp ılık ortamda tekrar kabarmasını bekleyin.(ben kalorifer peteğinin üzerine koyuyorum)
  • Kabarma işlemi bitince hamurları yüksek ısıda ısıttığınız (225-250) fırında pişirin.
  • Fırından çıkardığınız ekmeklerin üzerini elinizle ıslatıp sarın ve bir poşetin içinde yumuşamasını bekleyin.Ilık hale gelince (bu esnada yumuşamış olacaklar) kalıptan çıkarıp servise sunun.
  • Not:Bu ölçüde hamurdan, aşağıda gördüğünüz gibi 2 adet çörek çıktı.
        

Hiç yorum yok: