28.9.07

Şöbiyet ve büzgülü baklava

Büzgülü baklava


Şöbiyet

Günlerdir yayınlayamadığım tatlıların tarifini nihayet buradan yayınlayabileceğim için mutluyum.

ŞÖBİYET

Malzemler:
  • 500 gr. baklavalık yufka
  • 300 gr. çekilmiş ceviz
  • 2 kaşık toz antep fıstığı
  • 150 gr. tereyağ
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Bir kaç damla limon suyu
Yapılışı:
  • Yufkaları ikiye ayırın. Yarısını tezgaha serip 8 cm. karelik parçalara bölün.
  • Her kareye bir talı kaşığı iç ceviz koyup muska şeklinde kapatın.
  • Tepsiye muskaların uç kısımları üst üste gelecek şekilde dizin.
  • Tereyağını eritip tatlının heryerine değecek şekilde üzerlerine gezdirin.
  • 180 C derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
  • Su ve şekeri birlikte 15 dk. kadar kaynatıp limon suyunu ilave edip ılınmaya bırakın.
  • Fırından çıkardığınız tatlı ılınınca üzerine dökün ve antep fıstığı ile süsleyin.
BÜZGÜLÜ BAKLAVA
Malzemeler:
  • Şöbiyetle aynı malzemler kullanldığı için sadece yapılışını veriyorum.
Yapılışı:
  • Yufkalardan bir adetini ayırıp üzerine ceviz serpin.
  • 10 numaralı bir şişe kısa kenarından sarıp iki ucundan elinizle ortaya doğru büzün.
  • Şişten çıkardığınız ruloyu dikdörtgen borcamın kısa kenarına dizin. Bunu her yufkaya uygulayın.
  • Tepsi dolduğunda istedğiniz boyda kesip eritilmiş terğını üzerlerine gezdirin ve fırınlayın.
  • Şöbiyette olduğu gibi ılık şerbetleyip servise sunun.

2 yorum:

Esra Yıldırım dedi ki...

baklavayı yapalı yıllar olmuş ama ben tarifi yeni gördüm. şöbiyeti yufkaların yarısıyla mı yaptınız?

hasmutfak dedi ki...

Esra hanım ne yazık ki, hiç hatırlamıyorum.Ama tahminen aynı zamanda iki çeşiti birden yaptığımı göz önüne alırsak yarısını şöbiyete diğer yarısını da büzgülüye kullanmış olmalıyım.